Waarom yoga helpt bij endometriose
Yoga kan helpen om je klachten als gevolg van endometriose te verminderen.
Hoe zit dat?
Hormonen
Yoga werkt vooral door het in balans brengen van de hormonen en het verminderen van stress.
Als je stress hebt is het hormoon cortisol verhoogd. Om cortisol aan te maken heeft het lichaam bepaalde bouwstoffen nodig. Als er weinig van deze bouwstoffen aanwezig zijn in het lichaam door een te eenzijdig of ongezond dieet of de vraag naar cortisol uitzonderlijk hoog is, zal het lichaam om voldoende cortisol aan te kunnen maken, bouwstoffen 'stelen' van andere hormonen die aangemaakt worden, waaronder: progesteron.
Nu is het zo dat progesteron en oestrogeen nauw met elkaar in verband werken. Op het moment dat er weinig progesteron meer wordt aangemaakt, vanwege dat eerdergenoemde tekort aan de juiste bouwstoffen, ontstaat er een in verhouding teveel aan oestrogeen. Op dat moment is er sprake van een hormonale onbalans. De endometriosehaarden bevatten hormoonreceptoren, welke van samenstelling verschilt per persoon. Heb jij oestrogeenreceptoren dan zal je waarschijnlijk meer klachten ervaren bij deze onbalans.
Yoga zorgt ervoor dat stress vermindert, waardoor de behoefte van het lichaam om cortisol aan te maken daalt en dus ook geen bouwstoffen meer gestolen hoeven worden, waardoor progesteron weer voldoende kan worden aangemaakt.
Zo komt het lichaam weer meer in balans en verminderen je klachten. Hoe fijn is dat?
Yoga werkt vooral door het verminderen van stress en het in balans brengen van hormonen
Nu is de ene yoga de andere niet. Er zijn vele vormen. Grofweg kun je ze onderverdelen in 'yin' en 'yang'. De yin-vormen van yoga zijn rustgevend en ontspannend. De yang-vormen zijn actievere vormen. Voor endometriose raad ik vooral de yin-vormen aan. De vormen van yoga die hieronder vallen zijn:
Yin Yoga
Yin Yoga is een rustige vorm van yoga die erop is gericht het bindweefsel te rekken (i.p.v. de spieren). Houdingen worden enkele minuten lang aangehouden (3-8 minuten), waarbij de spieren zoveel mogelijk worden ontspannen. Dit heeft uitwerking op de energiebanen in het lichaam die hiermee als het ware worden schoongespoeld. Doordat je voor langere tijd in een houding bent, wordt het contact met het lichaam verbeterd.
Restorative Yoga
Restorative yoga is er vooral op gericht lichaam en geest te herstellen en genezen door in diepe ontspanning te komen. Ook hier worden houdingen voor langere tijd aangehouden, maar zijn de houdingen zelf eenvoudiger en blijf je er langer in liggen (10-20 minuten per houding). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van kussens, bolsters, riemen en dekens om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken.
Yoga Nidra
Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Het richt zich op een zo diep mogelijke ontspanning. Deze vorm van yoga vindt liggend plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van meditaties, visualisaties en geleide bodyscan technieken. Spanningen en angsten verminderen hierdoor flink.
Kijk bij je lokale yogastudio of zij deze vormen van yoga aanbieden of maak er thuis alvast kennis mee door online gratis yogalessen te volgen. Het aanbod is enorm!
Een paar voorbeelden vind je hier, hier, hier en hier.
————————
Let op! Zoals altijd is het advies bij het doen van yoga bij endometriose (of welke aandoening dan ook trouwens): luister naar je lichaam. De torsies in sommige houdingen kunnen mogelijk (lichte) pijn veroorzaken als gevolg van verklevingen, cysten of littekens van een operatie. Dit is zeer persoonsafhankelijk uiteraard, wees dus altijd voorzichtig met een houding ingaan (wat je in principe al doet bij yoga als het goed is). Voel je een duidelijke pijn, stop dan.
Yoga is ook geen wedstrijd wie het verst in een houding kan buigen. Respecteer de grenzen van je lichaam. Waar die ook liggen.
Durf je niet goed of heb je ernstige specifieke klachten en zou je toch yoga willen oppakken? Vraag dan je lokale yogadocent om advies op maat en overleg met je arts.