Hoe trauma uit het verleden je huidige genezingsproces saboteert
Velen ervaren op enig punt in hun leven wel een vorm van trauma. Bijvoorbeeld het hebben van een ernstige ziekte, het verliezen van een dierbare, ouders die in vechtscheiding zijn of heftige familieruzies, een zwaar auto-ongeluk of mishandeling.
Trauma verandert het brein en centraal zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat je lichaam situaties eerder als bedreigend bestempelt en er gevoeliger op reageert. De gevoeligheid voor bedreigingen als stressvolle situaties, slechte voeding, maar ook toxinen, en pathogenen neemt toe. Die hogere gevoeligheid verlaagt je tolerantie en herstelvermogen.
Daarnaast zorgt trauma ervoor dat je bepaalde copingsmechanismen ontwikkelt, zoals je overmatig zorgen maken, perfectionisme, twijfelen aan jezelf, zelf-sabotage, fixed mindset (star denken), alles onder controle willen houden, dingen snel persoonlijk opvatten, snel aangevallen voelen, overanalyseren en obsessief naar oplossingen zoeken.
Dit gedrag werkt helaas vaak averechts en leidt ons af. Terwijl als we ons opgelopen trauma onder ogen durven zien en er ruimte aan geven, het trauma verwerkt kan worden. Maar die drempel is vaak te hoog. Het voelt te eng, te gevaarlijk. We zien vaak niet in dat het tot rust brengen van onze gedachten en in het nu bij onze emotionele ongemak blijven ons helpt in ons fysieke genezingsproces.
In plaats daarvan blijven we onszelf bezighouden met al onze copingsmechanismen, met als resultaat: chronisch in vecht-vlucht stand. Oftewel: in stressmodus. Die op haar beurt, hoe langer het aanhoudt, je lichaamsprocessen uitputten en je zo steeds zieker maken...
Je huidige fysieke genezingsproces wordt dus bevorderd door trauma uit het verleden te verwerken, waarna ook de copingsmechanismen als piekeren en overanalyseren verminderen. Er zijn vele vormen van traumaverwerking mogelijk. Zoek uit wat bij jou past, hetzij in regulier (bijv. CGT, EMDR), hetzij alternatief (TRE, trauma acupunctuur, EFT en nog véél meer) of een combinatie hiervan.
Daarnaast kun je de volgende methoden gebruiken om je gedachten tot rust te brengen en je zenuwstelsel te ontspannen:
Meditatie
Mindfulness
Yoga (Yin Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra)
Met gerichte aandacht met de handen werken: schrijven (dagboek, verhalen), tekenen, schilderen, breien, naaien, haken, knutselen, etc.
Massage
Dansen