Endometriose: de kern van klachtenvermindering op natuurlijke wijze
Al jaren ben ik bezig met onderzoeken hoe je de klachten van endometriose op natuurlijke wijze kunt verminderen. Dit startte toen ik zelf klachten kreeg toen ik 26 jaar oud was. Omdat ik niet goed tegen de pil kon en een operatie zoveel mogelijk wilde voorkomen, of op zijn minst uitstellen, ging ik op onderzoek uit naar alternatieven. Welke natuurlijke methoden zijn er? En vanuit mijn leergierige en kritische geest vooral ook: waarom werken die methoden dan?
Ik bekeek endometriose vanuit vele kanten: van de Westerse tot de Oosterse geneeskunde, van de wetenschap tot alternatieve geneeswijzen en spirituele visies op ziekte. Met open maar kritische blik. Ik sprak met artsen en therapeuten. En ik sprak met tientallen vrouwen van over de hele wereld die ook deze weg hadden bewandeld en het gelukt was hun klachten te verminderen zonder hormonale medicatie en vaak ook zonder operatie.
Dit leverde heel wat verhelderende inzichten op die ik begon toe te passen op mijn eigen leven. Inmiddels ben ik halverwege de dertig en die jaren van onderzoek hebben niet alleen mijzelf van mijn klachten afgeholpen, inmiddels zet ik deze kennis ook in om andere vrouwen met endometriose hiermee te helpen. Deze informatie is namelijk meer dan het delen waard!
Het proces van klachtenvermindering
Er komt wel het een en ander kijken bij het verminderen van je klachten op een natuurlijke wijze, het is goed dit van tevoren te weten:
Er is (meestal) niet één oplossing, maar een combinatie van methoden die holistisch werken
Wat willen we graag één duidelijke oplossing. ‘Geef me die pil en vertel me dat het weggaat’. Dat idee. Maar helaas, zo werkt het niet. Ziekte is altijd een teken van een onbalans. Die onbalans ontstaat vaak door verschillende factoren (zie verderop). In dat geval ligt de oplossing ook op meerdere verschillende vlakken. Voorbeeld: je kan nog zo strikt volgens het endometriosedieet eten, maar als je ondertussen stijf staat van de stress is het nog als dweilen met de kraan open. Een holistische benadering is daarom het meest effectief. Jou als geheel bekijken en niet slechts alleen het fysieke aspect. Er zijn zoveel meer invloeden: mentaal, emotioneel, sociaal, je omgeving, je werk, etc.
Je klachten op een natuurlijke wijze verminderen is geen quick fix, het vergt wat tijd, maar je geduld en inzet zal zeker worden beloond!
Endometriose is niet in één dag ontstaan, ook niet in één week of één maand en waarschijnlijk zelfs niet in één jaar. Je klachten verminderen op natuurlijke wijze heeft ook wat tijd nodig. Dit verschilt per persoon van enkele weken tot enkele maanden of soms jaren. De klachten verminderen over het algemeen stukje bij beetje. De eerste verschillen kan je vaak al wel snel ervaren. En dat moment, het besef dat het dus ook nog beter kan worden in plaats van alleen maar slechter, geeft zoveel hoop en kracht om weer verder door te gaan!
Dat wat jou van je klachten af gaat helpen is een unieke combinatie van methoden voor jou
We zijn allemaal uniek. Wat voor mij heeft gewerkt werkt niet automatisch ook voor jou. Het is geen kwestie van copy + paste. Bij jou kan de nadruk wel op iets heel anders liggen dan bij mij. Wel zijn er duidelijke richtingen aan te wijzen (zie verderop). Hiermee kan jouw individuele zoektocht gelukkig aanzienlijk ingekort worden. Vanuit EndoNatuurlijk begeleid ik vrouwen hierbij.
Niet bij iedereen kunnen álle klachten worden weggenomen met natuurlijke methoden alleen
Indien bijvoorbeeld organen dusdanig zijn aangetast dat zij niet meer goed kunnen functioneren en daardoor klachten geven, kan alsnog een operatie nodig zijn (soms helpt ook dat niet of is dat niet mogelijk). Wel geven natuurlijke methoden in dat geval over het algemeen wel in elk geval een vermindering van klachten. Hoe dan ook geldt: hoe eerder je erbij bent hoe beter.
Je klachten verminderen op natuurlijke wijze gaat misschien niet zo snel of gemakkelijk als je het liefst zou willen, maar laat je hier niet door afschrikken want wat het wél doet is jou op fundamenteel niveau in balans brengen. Het mooie daarvan is dat vaak andere kwaaltjes of ziektes die je hebt ook hierdoor verdwijnen (of op zijn minst verbeteren)! Ook leer je hierdoor op lange termijn goed voor je eigen gezondheid te zorgen en kan je daarmee ook nog eens toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen. Je komt in zijn geheel beter in je vel te zitten. En dat is zo’n grote beloning!
Belangrijke invloeden bij endometriose
Bij endometriose hebben een aantal zaken een belangrijke invloed op de mate van klachten:
Ontstekingen
Het weefsel dat zich bij endometriose tussen de organen bevindt bevat klieren die stoffen uitscheiden (cytokines en prostaglandines) die het omliggende weefsel irriteren. Het immuunsysteem reageert hierop door ontstekingseiwitten te sturen die ontstekingen en zwelling veroorzaken. Dit veroorzaakt klachten, de mate van klachten verschilt per persoon.
Hormonen
Bij veel vrouwen met endometriose is er sprake van cyclische klachten, waarbij klachten tijdens/rond de menstruatie en/of ovulatie toenemen. Dit komt doordat het endometrioseweefsel hormoonreceptoren bevat, o.a. voor oestrogeen en progesteron. Ze kunnen per plek van samenstelling verschillen. Tijdens de maandelijkse cyclus fluctueren deze hormonen die daardoor de activiteit van endometriose beïnvloeden.
Naast oestrogeen en progesteron kunnen ook andere hormonen een rol spelen. Onder andere insuline, melatonine, cortisol en adrenaline. Bijvoorbeeld doordat een onbalans in de bloedsuikerwaarden door het lichaam wordt gezien als stressor. De reactie hierop is het aanmaken van cortisol en adrenaline. Hierdoor verlaagt progesteron, waardoor de verhouding progesteron/oestrogeen uit balans raakt.
Een overbelaste lever
De meeste mensen hebben in meer of minder mate een overbelaste lever. Dit wordt onder meer veroorzaakt door slechte voeding, alcohol, stress, te weinig beweging en toxinen (pesticiden, chemische middelen, luchtvervuiling, etc). Hierdoor heeft de lever niet alleen onvoldoende brandstof om zijn werk goed te kunnen doen, het wordt ook nog eens structureel overmatig belast. De lever heeft een belangrijke functie. Voedingsstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering passeren via het bloed de lever. In de lever worden niet alleen voedingstoffen bewerkt en omgezet in bouwstoffen of in energie, maar ook schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen, worden door de lever onschadelijk gemaakt, waarna deze worden afgevoerd met de urine of ontlasting. Ook overtollige hormonen voert hij af. Daarnaast produceert de lever gal om je voeding goed te kunnen verteren en heeft de lever een belangrijke functie in het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ook heeft de lever een opslagfunctie, bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen worden door de lever opgeslagen. Als je lever niet goed zijn werking kan doen kan dit dus ook je klachten van endometriose negatief beïnvloeden.
Het immuunsysteem
Doordat bij endometriose sprake is van chronische/laaggradige ontstekingen (zie punt 1), wordt het immuunsysteem ook chronisch aangesproken. Dit vergt een hoop energie en is niet ideaal, zeker als er ook nog andere indringers (virussen, pathogenen, etc) moeten worden bestreden.
De darmen en darmflora
In de darmen bevinden zich miljarden darmbacteriën die samen de darmflora vormen. We hebben allemaal ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in onze darmen. De ‘goede’ bacteriën spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Zo helpen ze met het verteren van voeding, produceren ze bepaalde vitaminen en spelen ze een rol bij het verminderen van pathogenen (een groot deel van je immuunsysteem bevindt zich in de darmen!). De darmen spelen ook een belangrijke rol bij het uitscheiden van oestrogeen en natuurlijk van afvalstoffen in het algemeen. Is de darm in onbalans dan kan het deze functie niet goed uitvoeren, oestrogeen maar ook afvalstoffen kunnen dan weer opnieuw opgenomen worden. Er zijn aanwijzingen dat dit bijdraagt aan het verergeren van klachten van endometriose (lees er hier meer over).
Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen
Bij ziekte is er vaak ook sprake van stress. Deze combinatie maakt dat er vraag is naar meer vitaminen en mineralen. Veel mensen krijgen al onvoldoende vitaminen en mineralen binnen, laat staan als je ook nog eens ziek bent. Daarnaast kan er ook nog sprake zijn van malabsorptie, oftewel dat voedingsstoffen niet goed opgenomen of omgezet kunnen worden. Hierdoor kunnen de lichaamsprocessen niet optimaal verlopen, wat klachten kan veroorzaken en het genezingsproces ondermijnt.
Zwakke of zelfs uitgeputte bijnieren
De bijnieren zijn endocriene klieren, zij maken hormonen aan en brengen ze in de bloedbaan. De bijnieren produceren diverse hormonen die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden. Afbraak van voedingsstoffen, maar ook de reactie op stress. De bijnieren spelen een belangrijke rol bij het activeren van de vecht-vluchtrespons: ze maken dan cortisol aan om energie vrij te maken om te kunnen vechten of vluchten. Dit gebeurt bij ELKE vorm van stress (fysiek én mentaal). Indien dit maanden achter elkaar gebeurt, zoals bij chronische stress het geval is (en daar zit je veel sneller aan dan je denkt!) dan raken de bijnieren uitgeput. Je kan dan niet voldoende energie meer aanmaken. De grootste klacht is dan ook: vermoeidheid, maar ook slecht kunnen slapen of juist niet meer uit bed kunnen komen, verslavingsdrang, spijsverteringsproblemen, allergieën, concentratieproblemen, laag libido, moeilijk zwanger kunnen worden en meer.
Je ziet dus dat er meer komt kijken bij endometriose dan alleen fysiek daar waar het zit. Het onderdrukken van de cyclus zoals met hormonale medicatie wordt gedaan, is dus eigenlijk ronduit onvoldoende en brengt je lichaam op geen enkele wijze meer in balans.
Gelukkig zijn de bovengenoemde zaken te beïnvloeden. Ze worden het meest beïnvloedt door:
Voeding
Suiker, gluten, zuivel, alcohol en meer werken ontstekingsbevorderend, belasten de lever, beschadigen de darmwand, voeden de slechte darmflora en dragen bij aan een hormonale onbalans.
Toxinen
Van plastics en weekmakers tot bepaalde smaakversterkers en conserveringsmiddelen, van schadelijke stoffen in onze verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen tot pesticiden en milieuvervuiling: ze werken allen ontstekingsbevorderend en verstoren de hormonale balans, ze belasten de lever en beschadigen de darmen. (Lees er hier meer over). Ook synthetische (hormonale) medicatie valt hier onder!
Stress
Stress beïnvloedt alle eerder genoemde systemen in negatieve zin. Hoe meer en langer, hoe groter het negatieve effect op het lichaam. Denk hierbij niet alleen aan dagelijkse stress als haast, je overweldigd voelen door de hoeveelheid taken die je hebt en het ergeren aan anderen, maar ook aan een diepgaand, onverwerkt trauma uit het verleden: high impact gebeurtenissen zoals (seksueel) misbruik, mishandeling, zware ongelukken, ziekte, overlijden van naasten etc. (Zie hier voor meer info).
Pathogenen
Virussen, bacteriën en schimmels gedijen goed op stress en slechte eet- en leefgewoonten. Ze belasten het immuunsysteem die veel energie en voedingsstoffen nodig heeft om ze te verslaan, energie wat dan niet aan het aanpakken van endometriose kan worden besteed.
Weer in balans komen
Door te werken aan het in balans brengen van je hormonen, het verminderen van ontstekingen, het ontlasten van je lever, het verbeteren van je darmgezondheid en het verminderen van de pathogenenbelasting kan je jouw klachten van endometriose verminderen.
Dit kun je doen door een ontstekingsremmend dieet te volgen, bepaalde supplementen te nemen, over te gaan op het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen en actief aan stressvermindering te werken (het verwerken van trauma's uit het verleden, leren omgaan met lastige emoties en bewust te zijn over de mensen waarmee je omgaat, het werk dat je doet, etc).
Daarnaast zijn er vele methoden die bijdragen aan een lichamelijke (en geestelijke) balans, van acupunctuur tot yoga. Ze kunnen een boost geven aan je gezondheid en een positieve spiraal in gang zetten op weg naar een klachtenvrij leven.
————————-
Wil je hiermee aan de slag en wil je zelf niet alles hoeven uitzoeken hoe je dit dan precies het beste aanpakt en inpast in jouw leven? Ik kan jou de handvatten hiervoor aanreiken!