Verergeren je verzorgingsproducten je klachten?

Onze huid heeft nogal een oppervlakte. Heb je daar weleens over nagedacht?

Een gemiddeld persoon heeft namelijk ongeveer 2 m2 huid (!). Wat samen ruim 3,5 kg weegt(!).

En het is nogal absorberend...

En we smeren er nogal wat op…

Neem even een gemiddelde dag van Mevrouw X: ze gaat 's ochtends douchen en gebruikt: zeep, shampoo, conditioner en 1 á 2 keer per week gebruikt ze scrub. Als ze klaar is, smeert ze zich in met bodylotion en een dagcrème. Ze poetst haar tanden. En begint aan haar make-up: primer, foundation, concealer, oogschaduw, mascara, lippenstift. Ze vervolgt met haar haar. Ze doet er wat mousse in, föhnt het en maakt het af met haarlak zodat het de hele dag goed blijft zitten. Nog een deo-tje en parfum, want ze wil natuurlijk wel lekker ruiken.

Zo. Klaar!

Even kijken, hoeveel producten zijn we nu verder? 1,2,3…17 producten gebruikt Mevrouw X standaard. Elke ochtend.

17!?!

Maar wacht…er is meer!

Later op de dag werkt ze nog haar make-up bij, ze wast een keer of 3 (of meer?) per dag haar handen met zeep, poetst ’s avonds nogmaals haar tanden, haalt haar make-up eraf met een make-up remover en als toetje gebruikt ze een nachtcrème.

Op een gemiddelde dag van mevrouw X smeert/sprayt ze dus rustig 24 keer een verzorgingsproduct op haar lichaam.

En dat elke dag, week in week uit, jaar in jaar uit.

Dat is 8.736 keer per jaar.

En 174.720 keer in 20 jaar.

Tikt aan..of niet?

Wat als ik je nou zou vertellen dat zo ongeveer alle reguliere merken verzorgingsproducten, je weet wel, die we gewoon bij de bekende, lokale drogist of beautystore halen, schadelijke stoffen bevatten die jouw gezondheid negatief beïnvloeden, en dus ook de klachten die je hebt van endometriose?

De schadelijkheid zit ‘m, qua endometriose, er vooral in dat deze stoffen hormoonverstorend werken.

annie-spratt-Zxl_m4KVZDs-unsplash.jpg

Hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders zijn een probleem, zeker aangezien het cumuleert. Ze blokkeren de rol van de lichaamseigen hormonen en zijn gelinkt aan onvruchtbaarheid en kanker.

Veel van deze stoffen hebben ook nog eens een negatief effect op ons immuunsysteem en belasten onze vaak toch al overbelaste lever nog eens extra.

En we worden dus eigenlijk gewoon gebombardeerd met deze stoffen.

Dag in, dag uit.

En dan te bedenken dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en absorberend werkt, zeker onder de douche als je poriën zich openen!

Dat geeft te denken…toch?

Stoffen die je wilt vermijden

Welke stoffen moet je dan willen mijden?

  • SLS en SLES (agressieve ontvetter > veroorzaakt allergieën en irritatie aan ogen en huid, wordt makkelijk in bloedbaan opgenomen)

  • Parabenen (conserveermiddelen > hormoonverstorend > bootst oestrogeen na)

  • Ftalaten (weekmakers > hormoonverstorend > staan vaak verstopt onder 'parfum' op het etiket)

  • Minerale oliën (kankerverwekkend, hopen op in organen, hormoonverstorend > op etiket als paraffinum, parafine, vaseline, petroleum, mineral oil)

  • Aluminium (op etiket als aluminum chlorohydrate)

  • PEG's (wordt gebruikt als ontvetter of bevochtiger > bevat zwaarmetalen > kankerverwekkend > op etiket als polyethylene glycol, vaak met een nummer erachter)

  • Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)

  • Alcohol (ethanol > syntetische alcohol)

  • Siliconen (hormoonverstorend > ingrediënten die eindigen op -siloxaan of -methicon)

  • Triclosan (hormoonverstorend, tast vruchtbaarheid aan, veroorzaakt allergieën en schildklierproblemen)

  • Trifenylfosfaat (hormoonverstorend > op etiket als TPP of TPHP > vooral in nagellak)

Dit is even een korte samenvatting. Wil je er meer over weten, Google dan de losse termen even. Of pak je favoriete shampoo of zeep en Google de ingrediënten!

Let op! Hormoonverstorend betekent altijd ook vruchtbaarheidsverminderend! Een belangrijk kenmerk van een goede vruchtbaarheid is namelijk een goede hormonale balans in het lichaam.

Let op! Deze stoffen werken niet alleen hormoonverstorend op jou maar ook op je man en eventuele kinderen. Ook bij hen vermindert het de vruchtbaarheid en vergroot het de kans op kanker, allergieën en andere aandoeningen!

Let op! De hierboven genoemde stoffen zitten in zo goed als ALLE reguliere merken van shampoo, conditioners, zeep, tandpasta en andere mondverzorgingsproducten, haarlak/-gel/-verf, nagellak, make-up en make-up removers! Ook schoonmaakproducten bevatten vaak deze stoffen!

Wil jij niet langer in aanraking komen met al deze hormoonverstorende stoffen? Stap dan over op natuurlijke verzorgingsproducten. Te vinden bij natuurwinkels en groene webshops. Ook zijn veel producten gemakkelijk zelf te maken!

Previous
Previous

Drie redenen waarom het aanpassen van je dieet werkt

Next
Next

Stress en endometriose: een toxische relatie