Drie redenen waarom het aanpassen van je dieet werkt
Het aanpassen van je dieet naar een zoveel mogelijk plantaardig en ontstekingsremmend dieet helpt om je klachten van endometriose te verminderen.
In deze blog drie redenen waarom dat is:
1. ONTSTEKINGEN
Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op baarmoederslijmvlies (maar het dus niet is!), zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit weefsel scheidt bepaalde stoffen uit die omliggend weefsel irriteren. De natuurlijke reactie van het immuunsysteem hierop is om ontstekingen te ontwikkelen. Dit veroorzaakt pijnklachten.
Van bepaalde voeding weten we dat deze juist ontstekingen bevorderen en van andere voeding dat zij ontstekingsremmend werken. Dit is waarom het verwijderen (of op zijn minst sterk verminderen) van ontstekingsbevorderende voeding uit je dieet een belangrijke stap is bij het verminderen van klachten bij endometriose.
ONTSTEKINGSBEVORDERENDE VOEDING:
Suiker
Gluten (tarwe, spelt, gerst, rogge)
Zuivel
Alcohol
Rood vlees en bewerkt vlees (vleeswaren)
Additieven als aspartaam en monosodium glutamate (MSG)
ONTSTEKINGSREMMENDE VOEDING:
Groente - vooral kruisbloemige groente, groene bladgroente en kiemgroenten
Fruit - vooral bosvruchten
Kruiden (bij voorkeur vers) - vooral kurkuma, gember en kaneel
2. HORMONEN
Het endometrioseweefsel is daarnaast hormoongevoelig, het bevat namelijk hormoonreceptoren, waaronder voor oestrogeen en/of progesteron. De samenstelling verschilt echter per persoon en per plek. Dit verklaart ook de vaak cyclusgerelateerde klachten, maar ook de onderlinge verschillen in klachtenpatronen onder vrouwen met endometriose. Voor de meesten is dit vooral tijdens hun menstruatie, voor anderen vooral tijdens de ovulatie, en voor weer anderen allebei (sommige vrouwen met endometriose ervaren structurele pijn, daarover in een later artikel meer.)
Indien de hormonen mooi in balans zijn en er dus minder grote schommelingen/pieken zijn worden er over het algemeen minder klachten ervaren bij vrouwen met een cyclisch klachtenpatroon.
De voeding die je eet heeft een grote invloed op je hormonale balans. Ongezonde voeding als fastfood, koekjes en chips dragen bij aan een onbalans, terwijl gezonde voeding als groente en fruit juist bijdragen aan het creëren en behouden van een hormonale balans.
3. DE LEVER
Door een zoveel mogelijk plantaardig en ontstekingsremmend dieet te volgen ontlast je gelijk ook de lever. Je lever ontgift en voert overtollige hormonen. Door ongezonde voeding, maar ook door stress en weinig beweging hebben de meeste mensen een in meer of mindere mate overbelaste lever. Het kan dan dus niet goed ontgiften en zich van afvalstoffen en overtollige hormonen ontdoen. Door de lever dus met een gezond dieet te ontlasten kan het zich beter ontdoen van toxinen en overtollige hormonen, waardoor klachten kunnen verminderen. Bepaalde voeding kan zelfs het functioneren van de lever verbeteren, zoals mariadistel en paardenbloem.
Diëten voor endometriose
Er zijn diverse diëten beschikbaar voor endometriose, met elk hun eigen zienswijze en achtergrond. In elk geval houden ze allemaal rekening met bovenstaande punten. Hier lees je er meer over.