Endometriose: verminderde vruchtbaarheid?
Zwanger worden. Zodra jouw kinderwens actief wordt, is er waarschijnlijk niets anders meer waar je aan kan denken. Maar hoe staat het met je kansen om spontaan zwanger te raken als je endometriose hebt?
Allereerst het goede nieuws: naar schatting kunnen 60-70% van de vrouwen met endometriose spontaan zwanger worden en kinderen krijgen*. Het hebben van endometriose hoeft dus zeker niet te betekenen dat je automatisch veroordeeld bent tot vruchtbaarheidsbehandelingen of dat je volledig onvruchtbaar bent, zoals soms weleens gedacht wordt.
Wel zijn de kansen op een spontane zwangerschap lager bij ernstigere vormen van endometriose dan bij lichte vormen van endometriose (wat overigens niet gelinkt is met de mate van pijn die ervaren wordt!). Ook worden je kansen beïnvloedt door wáár de endometriose zich bevindt. Er wordt daarom vaak door gynaecologen geadviseerd niet te lang te wachten met het proberen zwanger te raken als je endometriose en een kinderwens hebt. Ook omdat, als eventueel wel uiteindelijk wordt overgegaan op een vruchtbaarheidsbehandeling (IUI, IVF), het vaak een langdurig traject wordt.
Hoe weet je nu hoe het bij jou zit?
Je kansen op een spontane zwangerschap zijn van vele factoren afhankelijk: de mate en locatie van je endometriose dus, maar ook je leeftijd, de vruchtbaarheid van je partner, eventuele andere ziekten of vruchtbaarheidsproblemen en meer.
Je kan een aantal stappen zetten om meer informatie over je/jullie vruchtbaarheid te verzamelen:
Cyclus bijhouden: als je gestopt bent met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang. Het bijhouden van je cyclus geeft inzicht in hoe het bij jou is gesteld: heb je een mooie, regelmatige cyclus van om en nabij 28 dagen of veel korter/langer? Ook kan je zo te weten komen wanneer je ongeveer ovuleert en dus ook wanneer het gunstig is voor jou en je partner om te vrijen.
Let op: als je pas net bent gestopt met de pil is het normaal dat jouw cyclus nog ontregeld is, het heeft even tijd nodig om te ‘ontpillen’ en weer in een natuurlijke cyclus te komen. Geef het dus even een aantal maanden de tijd om te reguleren.
Analyseren hoe gezond jij en je partner zijn: rook je, drink je (veel) alcohol, heb je overgewicht, ervaar je veel stress en/of heb je nog andere ziekten/klachten buiten endometriose om? Dit zijn factoren die negatieve invloed kunnen hebben op je vruchtbaarheid.
Een inwendige echo door een gynaecoloog (gespecialiseerd in endometriose!): deze kan zien of je baarmoeder, eileiders en eierstokken vrij liggen of niet. Ook kan bekeken worden of je cystes hebt en hoe het met je eitjes gesteld is.
Let op: via een inwendige echo kan niet alle endometriose worden gezien! Ziet de gynaecoloog geen endometriose via de echo dan betekent dit niet dat je ook geen endometriose hebt, het kan nog op andere plekken zitten die via echo niet te zien zijn.
Bloedafname: hiermee kan jouw hormoonhuishouding in kaart worden gebracht en dus ook een eventuele onbalans worden opgespoord.
Vruchtbaarheid partner testen: door middel van sperma-onderzoek kan de vruchtbaarheid van je partner bepaalt worden.
Stap 4 en 5 wordt vaak pas ingezet door de gynaecoloog nadat na één jaar proberen spontaan zwanger te raken het nog niet gelukt is. Alleen indien er duidelijke tijdsdruk is door bijvoorbeeld een hoge(re) leeftijd of ernstige vorm van endometriose, wordt hier nog weleens eerder toe overgegaan.
Met de informatie uit bovenstaande stappen kan, samen met een aantal andere factoren (leeftijd, erfelijke aandoeningen, etc), de gynaecoloog een kansberekening op jullie situatie uitvoeren. Hier komt een percentage uit: de kans dat jullie volgens de statistieken in staat zijn om spontaan zwanger te raken.
Vervolgstappen
Met bovenstaande stappen krijg je al een aardig beeld. Op basis daarvan kan je bepalen wat jullie vervolgstappen zijn: zijn er geen belemmeringen ontdekt, dan zou je, als dat jullie wens is, er voor kunnen kiezen om samen door te gaan met proberen op natuurlijke wijze zwanger te worden.
Om de vruchtbaarheid te bevorderen kan je diverse natuurlijke methoden inzetten. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden:
Voeding; eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding en eet vooral voldoende groente en fruit. Het endometriosedieet biedt hierin een goed uitgangspunt en zo sla je twee vliegen in één klap: het helpt zowel voor je endometrioseklachten als ook voor het verbeteren van je vruchtbaarheid. Hier lees je meer over dit dieet. Daarnaast kan je eens kijken of het protocol van Medical Medium voor vruchtbaarheid wat voor je is, hier lees je er meer over.
Acupunctuur; lees er hier meer over.
Massage; vruchtbaarheidsmassage (ook wel: fertiliteitsmassage) helpt de doorbloeding te verbeteren in het buikgebied, helpt je tot diepe ontspanning te komen, helpt afvalstoffen af te voeren en verbetert de spijsvertering. Daarnaast zorgt lichamelijke aanraking voor een betere verbinding met je lichaam en in het bijzonder je baarmoeder, wat je meer openstelt voor een zwangerschap.
Kruiden; er zijn diverse kruiden die bijdragen aan het in balans brengen van de hormonen, die kalmerend werken en helpen met het afvoeren van afvalstoffen, ook zijn er kruiden die een bijdrage kunnen leveren bij de doorbloeding. Dit draagt allemaal bij tot een betere balans in het lichaam, wat de vruchtbaarheid ten goede komt.
Supplementen; een orthomoleculair therapeut kan je supplementen aanraden (meten is weten!) die bij jou eventuele tekorten aan vitaminen, mineralen, enzymen en meer, aanvullen. Zodoende kunnen jouw lichaamsprocessen optimaal functioneren wat bijdraagt aan een betere vruchtbaarheid.
en meer…
In zijn algemeenheid geldt: hoe meer jij in balans bent op alle vlakken van jouw leven, dus zowel fysiek, als mentaal, emotioneel en spiritueel, hoe beter dit is voor je vruchtbaarheid.
Voor meer informatie rondom endometriose en vruchtbaarheid klik hier.
Vervolgonderzoek
Indien er uit deze eerdere onderzoeken wel belemmeringen voortkomen, kan je eventueel kiezen voor vervolgonderzoek binnen de reguliere Westerse geneeskunde. Globaal gezien zijn dit de opties:
Een MRI: heb je nog geen duidelijk beeld van waar bij jou endometriose zit en heb je wel veel klachten en is er via een inwendige echo niet veel gezien? Dan kan een MRI overwogen worden. Ook op een MRI is, net als bij een inwendige echo, niet alles te zien, maar wel meer dan met een inwendige echo. Het geeft dus wel een indicatie en is minder invasief dan een operatie.
Een hysterosalpingografie (HSG): is het al langere tijd niet gelukt om zwanger te raken en is het niet duidelijk op basis van een echo of de eileiders open zijn, dan kan een HSG een optie zijn. Bij een HSG worden de eileiders doorgespoeld met contrastmiddel, waarbij röntgenfoto’s worden gemaakt. Zo is te zien of de eileiders doorgankelijk zijn en het eitje ook daadwerkelijk naar je baarmoeder kan afreizen. Dit is zeker niet zonder risico en is vrij pijnlijk, informeer je dus vooraf goed!
Een operatie: indien er duidelijke aanwijzingen zijn dat jouw verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt wordt doordat endometriose bijvoorbeeld je eileiders aangetast heeft of je baarmoeder verkleefd is geraakt, dan zou een operatie een mogelijke volgende stap kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat de vruchtbaarheid de eerste zes maanden na een operatie verhoogd is. Soms kan een HSG gelijktijdig met de operatie worden uitgevoerd, zodat dit onder narcose plaats kan vinden. Een operatie is niet zonder risico’s (ook voor je vruchtbaarheid!) en vraagt zeker 8 weken herstel. Bedenk ook dat er dan littekens ontstaan die op zichzelf ook weer voor verklevingen kunnen zorgen. Informeer je daarom vooraf goed en laat je alleen opereren door een endometriosespecialist en door middel van excisie (wegsnijden met wortel en al) i.p.v. ablatie (wegbranden, risico dat wortel/restanten blijven zitten).
Vervolgonderzoek doen is vaak ook een voorwaarde voor het mogen starten met vruchtbaarheidsbehandelingen (IUI, IVF).
Dit hele proces van onderzoeken kan zomaar een aantal maanden duren en is vaak een lastige tijd. Onzekerheid en angst over het al dan niet zwanger kunnen worden en de effecten van dit proces op je endometriose kunnen dit een stressvolle tijd maken. Het is daarom van belang hier goed mee om te gaan door erover te blijven praten met elkaar. Ook technieken inzetten die stress verminderen zijn behulpzaam, zoals meditatie, yoga, mindfulness, acupunctuur, een bezoek aan de sauna, massage, etc. Onderschat gezonde voeding en voldoende slaap ook niet! Het mooie is dat deze technieken zowel helpen om je klachten van endometriose te verminderen als ook je vruchtbaarheid verbeteren.
*Bron: Endometriose Stichting
————————————————
Wil je zelf wat kunnen doen om jullie kansen op een spontane zwangerschap te vergroten? Dat kan!
Binnenkort verschijnt de EndoNatuurlijk Gids: ‘Endometriose en zwanger worden? Hoe je je kansen kan vergroten op een natuurlijke manier’! Hou deze website en en de EndoNatuurlijk social media in de gaten!
Liever 1-op-1 aan de slag met jouw endometriose en kinderwens? Bekijk het aanbod en/of neem contact op!