Het FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet is een dieet die regelmatig door artsen wordt geadviseerd bij het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Veel vrouwen met endometriose hebben ook PDS(-achtige klachten) en daarom wil dit nog weleens helpen om klachten te verminderen.
Het is eigenlijk een eliminatiedieet waarbij eerst 6-8 weken lang bepaalde voedingssuikers (de FODMAPs) worden weggelaten en daarna één voor één worden geherintroduceerd. Zo kan je ervaren door welke voedingssuikers je mogelijk klachten ervaart zodat je die kan weglaten uit je dieet.
Hier lees je meer over de richtlijnen van het FODMAP-dieet.
Oorzaken Prikkelbare Darm Syndroom
Volledigheidshalve is het goed erbij te vermelden dat het Prikkelbare Darmsyndroom geen ‘ziekte’ is in de traditionele zin van het woord. Het is eigenlijk een verzamelbegrip van onverklaarde symptomen. Een arts heeft uitgesloten dat er andere zaken aan de hand zijn (bijv. de ziekte van Crohn) door middel van o.a. een gastroscopie/endoscopie en/of een onderzoek naar voedselallergieën, maar de veelal tussen patiënten onderling wisselende klachten zijn er wel degelijk. Vaak worden de klachten dan gelabeld als PDS. Artsen kijken meestal niet verder nog naar bijvoorbeeld de samenstelling van de darmflora, aanwezigheid van parasieten, de hoeveelheid en kwaliteit van het maagzuur en meer. Het is goed je dat te realiseren voordat je aan dit dieet begint. Wil je hier meer over lezen, lees dan het artikel van ‘De Groene Vrouw’ oftewel darmspecialiste Nienke Tode-Gottenbos: ‘Je hebt geen PDS - Waarom het Prikkelbaar Darm Syndroom niet bestaat’.
Aandachtspunt
Hoewel met het FODMAP-dieet zeker succes kan worden behaald met het verminderen van met name darmklachten bij vrouwen met endometriose, is dit niet een dieet die specifiek gericht is op endometriose en bepaalde aandachtspunten van deze ziekte daarom niet specifiek meeneemt. Dit is een overweging die je mee kan nemen in de keuze voor een bepaald dieet. Of als je het FODMAP-dieet al wel hebt geprobeerd maar je niet veel resultaat merkte, hoeft dit niet te betekenen dat een ander dieet specifiek voor endometriose ook niet voor je zal werken.
Kosten
Voor het FODMAP-dieet kan je meestal verwezen worden naar een gespecialiseerde diëtist(e) om je hierbij te begeleiden, hiervoor zitten de eerste drie behandeluren in de basisverzekering per kalenderjaar. Heb je meer uren nodig dan kan dit afhankelijk van jouw zorgverzekering mogelijk vanuit de aanvullende verzekering (gedeeltelijk) worden vergoedt. Kijk vooraf je polisvoorwaarden goed na.
De extra kosten die je maakt als gevolg van een aangepast dieet op voorschrift van een arts zijn tot een bepaald maximum bedrag aftrekbaar voor de belasting.