Essentiële oliën
Essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, worden gewonnen uit de verschillende delen van een plant: de bloesem, de wortel, de stam, de vrucht, zaad en/of bladeren. Er zijn wel honderden verschillende soorten die binnen de wereld van de alternatieve geneeswijzen worden ingezet om te ondersteunen bij het verminderen van klachten.
Oliën voor endometriose
Er zijn ook diverse oliën die ondersteuning kunnen bieden bij endometriose, evenals bij aanverwante klachten als darm- en blaasklachten, PMS, menstruatieklachten, vermoeidheid en meer. Van bepaalde oliën is de werking ook wetenschappelijk aangetoond (zie pubmed).
Wettelijk gezien mogen er geen medische claims gedaan worden over essentiële oliën. Essentiële oliën zijn namelijk geen medicatie en alleen over medicatie mogen medische claims worden gedaan. Meer hierover toelichten kan dus niet, maar ik adviseer via een zoekmachine zelf eens te zoeken op de werking van bijvoorbeeld scharlei (clary sage), frankincense (wierook), gember en Roomse kamille. Dit geeft een indruk van de werking van deze planten.
Gebruik
Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: sommige oliën kunnen het beste via een diffuser worden verstoven, anderen kun je met een draagolie op de huid aanbrengen en inmasseren. Geschikte draagoliën zijn bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie (= vloeibare kokosolie), olijfolie, jojobaolie en zoete amandelolie. Enkele(!) essentiële oliën zijn ook nog geschikt om in te nemen (gemengd in een drank of druppel in een capsule), dit zijn echter slechts een beperkt aantal en van zeer hoge kwaliteit.
Naast het gebruik van afzonderlijke oliën zijn er van diverse merken kant-en-klare blends beschikbaar voor specifieke klachten. Zelf kan je deze blends ook maken (als je weet wat je doet natuurlijk).
Let op!
Begin niet zomaar aan het gebruik van essentiële oliën. Lees je vooraf goed in, volg een cursus en/of laat je begeleiden door een deskundig aromatherapeut.
Pas op met doseringen. De oliën zijn sterk geconcentreerd en zijn daardoor in zeer minimale hoeveelheden te gebruiken. Ga ook niet zomaar diverse oliën met elkaar mengen, overdosering ligt dan al gauw op de loer.
Kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardige essentiële olie, er is echt een groot verschil in kwaliteit op de markt! Let op certificeringen en keurmerken, onafhankelijke labtesten, de Latijnse naam van de plant moet op het flesje staan, batchnrs, etc. Bij de goedkopere merken worden de oliën verdund, waardoor niet alleen de werking veel minder is maar ook nog onbekend is welke stoffen er nog aan worden toegevoegd!
Sommige oliën worden afgeraden tijdens de zwangerschap, bij borstvoeding, bij gebruik van bepaalde medicatie en bij bepaalde aandoeningen! Raadpleeg je arts vóór gebruik.
Niet alle oliën zijn geschikt voor kinderen!
Sommige oliën hebben fototoxische eigenschappen (reageren op blootstelling aan zonlicht).
Test vooraf op een mogelijke allergische reactie!
Lees hier meer over veilig gebruik van essentiële oliën.
Disclaimer: Essentiële oliën zijn geen vervanging voor een regulier medische behandeling. Bij klachten raadpleeg je arts.