DE EMOTIONELE PATRONEN DIE INVLOED HEBBEN OP ENDOMETRIOSE

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de connectie tussen lichaam en geest. We begrijpen daardoor steeds beter hoe gedachten en emoties onze gezondheid en welzijn beïnvloeden.

Om even een paar voorbeelden te noemen:

  • Van migraine is bekend dat stress een grote rol speelt bij de mate van klachten. Stress komt voort uit negatieve emoties en gedachten (als reactie op bepaalde gebeurtenissen).

  • Ook is bekend dat werknemers die kampen met veel werkstress en weinig autonomie over hun werk hebben, een veel groter risico hebben op het ontwikkelen van het metabolisch syndroom, wat de voorloper is van hartproblemen en diabetes.

Hoe zit dit dan met endometriose?

Vrouwelijke psychologie

Marion Woodman, een psychologische analyticus volgens de leer van Carl Jung, ontwikkelde in de jaren '80 het concept van 'vrouwelijke psychologie'. Hierin beschrijft zij hoe onbewust vastgehouden emoties, gevoelens en gedachten het vrouwelijke lichaam beïnvloeden. Ze onderzocht hoe vrouwen zich voelen over hun lichaam en kwam tot de conclusie dat velen van hen zijn opgegroeid met het idee dat het lichaam niet te vertrouwen is. Dit als gevolg van negatieve ervaringen als misbruik, mishandeling, geweld en culturele onderdrukking (vb. 'vrouwen zijn zwak'). Volgens haar heeft dit een significante impact op de gezondheid en resulteert dit in fysieke klachten. Vooral klachten gerelateerd aan de vrouwelijke organen.

Seksueel misbruik of mishandeling in de jeugd: grotere kans op het ontwikkelen van endometriose

Als we kijken naar endometriose specifiek, dan is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar emotionele connecties. Wel is wetenschappelijk onderzocht of er een verband is tussen endometriose en seksueel misbruik of mishandeling in de jeugd. Dit blijkt inderdaad het geval en heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de hoge mate van stress die hierbij aanwezig is en zodoende de expressie van genen beïnvloedt dat effect heeft op de gezondheid in latere jaren (epigenetica). Het vergroot de kans op diverse ziekten, waaronder endometriose. Ook is bekend dat vrouwen die seksueel zijn misbruikt vaker last hebben van chronische bekkenpijn. Verkramping in het bekkengebied kan bij endometriose leiden tot het ervaren van meer pijn.

Wat dit NIET betekent is dat alle vrouwen met endometriose misbruikt of mishandeld zijn in hun jeugd of andersom, dat alle vrouwen die mishandeld of misbruikt zijn endometriose krijgen. Het betekent ook niet dat dit de oorzaak is van het ontstaan van deze ziekte. Het vergroot alleen de kans op het krijgen van deze ziekte.

Spirituele visie op endometriose en emoties

Toen ik destijds, toen ik zelf nog ernstige klachten had van endometriose, een zoektocht was gestart naar een oplossing voor mijn klachten, stuitte ik op een dag op een artikel waarin het idee geopperd werd dat elke ziekte een emotionele oorsprong heeft. Dit wekte wel mijn nieuwsgierigheid waardoor ik hier verder op door ben gaan zoeken. Voor de goede orde: deze visies zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd (ook niet onderzocht overigens) en ook hier geldt dat ze niet automatisch voor alle vrouwen met endometriose gelden en andersom.

Voel voor jezelf of deze bij jou resoneren. Zo ja, dan kan het een mooie aanleiding zijn hiermee aan de slag te gaan. Zo nee, prima, richt je dan op iets wat wel bij je past.

Goed, dit zijn de zaken die ik tegenkwam:

  1. Meer voor anderen zorgen dan voor jezelf.

    Eén van de emotionele connecties die ik tegen kwam ten aanzien van endometriose is iets waar vele vrouwen zich in zullen herkennen: meer voor anderen zorgen dan voor zichzelf. Voor anderen zorgen ten koste van de eigen gezondheid. Zorgen voor man, kinderen, ouders, vrienden, werkgever, collega's en pas als allerlaatste: jezelf (waar dan geen tijd/energie meer voor is). Met als gevolg gevoelens als frustratie, boosheid, wrok, schuldgevoel en schaamte. De druk van die verantwoordelijkheid om constant voor anderen te zorgen en nooit aan jezelf toe te komen voelt benauwend en onderdrukkend en dit heeft zijn weerslag op het lichaam. De baarmoeder spiegelt als het ware dit gedrag: zoals in de mind, zo ook in de buik. Het schenkt geen aandacht aan zichzelf maar verlegt het buiten zich. Ook hier geldt: niet alle vrouwen die deze gevoelens ervaren, ontwikkelen ook automatisch endometriose en andersom.

  2. Je inhouden en maar aanvaarden van anderen, ‘ik kan het toch niet’.

    Auteur Christiane Beerlandt geeft een vergelijkbare verklaring in haar boek 'De sleutel tot zelf-bevrijding'. Een encyclopedie waarin de psychosomatische oorsprong van zo'n 1300 ziekten staat beschreven. Voor endometriose stelt zij als psychosomatische oorsprong: “het maar aanvaarden van anderen, (leven naar andermans normen en regels) omdat je eigen basis krachteloos is, een stevige structuur ontbreekt: 'ik kan het toch niet'. Vaak als gevolg van een langere periode van pijn, verdriet, ontgoocheling of (zelf)vernedering. Een tweestrijd in jezelf: al langere tijd willen doorbreken, maar je inhouden vanuit onzekerheid. Opgekropte emoties, ingehouden energieën en creativiteit.”

  3. Je alleen voelen, onveilige basis.

    Vanuit de vijf biologische natuurwetten van Dr. Hamer wordt de emotionele verklaring voor endometriose gevonden in wat ze noemen 'het Moeder-Ziel-Alleen conflict'. Je alleen voelen. Het gevoel dat je je stam of thuisbasis kwijt bent geraakt (vaak in de relatie tot je ouders of partner). Jij je niet veilig voelt of het voor een toekomstig kind niet veilig is in je huidige thuisbasis. Twijfels aan het eigen kunnen als (toekomstig) moeder. Maar ook gebeurtenissen als het verliezen van een dierbare, miskraam, abortus en adoptie en de daarbij behorende emoties. ‘De oplossing’ kan in dat geval gevonden worden in het verwerken van de gebeurtenis(sen) en een nieuw eigen nest/veilige thuisbasis maken.

Aanvullende interessante artikelen

Aanvullend kwam ik nog enkele interessante artikelen tegen over dit onderwerp:

Samenvatting

Samengevat zijn dit de emotionele patronen die endometriose beïnvloeden:

  • Het eigen lichaam niet vertrouwen.

  • Trauma als gevolg van mishandeling of misbruik.

  • Culturele onderdrukking van het vrouw zijn en je daarmee vereenzelvigen: 'vrouwen zijn zwak' = 'ik ben zwak', ter compensatie je gedragen naar mannelijke normen: altijd maar doorgaan, niet klagen, emoties wegstoppen, etc.

  • Meer voor anderen zorgen dan voor jezelf. Niet aan jezelf toekomen.

  • Geen stevige basis voelen, onzekerheid, 'ik kan het toch niet', willen doorbreken maar niet durven/kunnen.

  • Je alleen voelen, geen of een onveilige thuisbasis ervaren (relatie tot ouders en/of partner), twijfels aan het eigen kunnen als moeder of de veiligheid voor het (toekomstige) kind.

  • Gebeurtenissen als het verliezen van een dierbare, miskraam, abortus en adoptie en de daarbij behorende emoties.

Indien je jezelf herkent in één of meerdere van bovenstaande patronen, dan loont het voor je gezondheid om hiermee aan de slag te gaan (zie ook hier):

Leer dus je lichaam weer te vertrouwen, verwerk trauma, omarm je krachtige vrouwelijkheid, vereenzelvig je niet langer met conditioneringen rondom het vrouw zijn, stel zelfzorg als prioriteit, doorbreek je eigen onzekerheid, bouw aan een stevige fundering, werk aan lastige relaties met je ouders en/of partner en verwerk emoties rondom verlies. Zoek indien nodig professionele hulp hierbij.

——————————————

Vragen hierover? Stel ze me gerust!