Hoe de voeding die je ouders en voorouders aten invloed hebben op jouw ziekte nu

Over 'Pottengers cats' – Een onderzoek naar de effecten van bewerkte voeding

Een aantal jaar geleden kwam ik een fenomeen tegen dat bekend staat onder de term ‘Pottengers cats’. Dit refereert aan een onderzoek dat werd uitgevoerd tussen 1932 en 1942 door Dr. Pottenger (Jr.) naar de effecten van bewerkte voeding op katten. Een onderzoek waar hij eigenlijk min of meer per ongeluk in terecht was gekomen.

In zijn werk als wetenschappelijk onderzoeker gebruikte hij gezonde katten om op te experimenteren en die katten moest hij natuurlijk voeren. Elke dag voerde hij zijn katten rauwe melk, levertraan en gekookt vlees (restafval: waaronder orgaanvlees). Dit werd gezien als het meest optimale dieet voor katten zodat ze in goede gezondheid zouden blijven. De katten vertoonden op den duur echter een verminderde vruchtbaarheid en veel van de kittens die geboren werden in het laboratorium hadden misvormingen of orgaanfalen.

Omdat hij steeds meer katten gedoneerd kreeg, kon hij op een gegeven moment de hoeveelheid voer om te maken voor de katten niet meer aan. Hij bestelde rauw vleesafval van een lokaal vleesverwerkingsbedrijf en begon ze rauw in plaats van gekookt vlees te voeren aan een aparte groep katten. Binnen enkele maanden bleek deze groep in een betere gezondheid te verkeren en hadden ook hun kittens een sterker en gezonder gestel.

Dit verschil was zo opvallend dat dit Dr. Pottenger ertoe bewoog om een grootschalig gecontroleerd experiment op te starten om dit effect wetenschappelijk aan te tonen. Bij dit onderzoek betrok hij 900 katten over vier generaties en noteerde alle gegevens zeer nauwkeurig en uitgebreid.

De katten werden verdeeld in vijf groepen. Alle groepen werden voorzien van een basisdieet (1/3 deel van het dieet) en een specifiek experimenteel dieet (2/3 deel van het dieet). Voor twee groepen bestond het experimentele deel van het dieet uit rauwe melk en rauw vlees (het oorspronkelijke dieet van katten), de andere drie groepen kregen bewerkt voedsel: gepasteuriseerde melk, melkpoeder, gecondenseerde melk en/of gekookt vlees.

Dit waren de resultaten:

· Alle vier de generaties van de groepen die rauwe melk en rauw vlees kregen bleven gezond gedurende hun hele leven.

· Van alle drie de groepen die bewerkt voedsel kregen, ontwikkelde de eerste generatie ziekten richting het einde van hun leven. De tweede generatie halverwege hun leven. De derde generatie ontwikkelde ziekten aan het begin van hun leven en velen haalden de eerste zes maanden niet eens. Er was simpelweg geen vierde generatie, want een deel van de derde generatie was onvruchtbaar geraakt en het andere deel dat wel zwanger raakte konden de zwangerschap niet volbrengen: de kittens stierven al voor de geboorte.

De katten vertoonden onder andere: verminderde seksuele interesse, onvruchtbaarheid, allergieën, astma, coördinatieproblemen (niet meer op de poten landen bij een val, traag en ongecoördineerd bewegen), nervositeit, apathie, slecht gebit, artritis, misvormingen in de botstructuur/gebrekkige botontwikkeling en een verkorte levensduur.

Kort gezegd wordt het effect van het leven en de gezondheid van de ouders versterkt in hun nageslacht. Hoe slechter de voeding van de ouders hoe slechter de gezondheid van hun kittens. De kinderen betalen de prijs met hun gezondheid.

Over een parallel trekken naar mensen toe met deze onderzoeksresultaten zei Dr. Pottenger: “Het contrast tussen de groepen katten is opzienbarend. Hoewel er geen poging gedaan zal worden de verandering in de bestudeerde dieren te correleren aan afwijkingen gevonden bij mensen, zijn de overeenkomsten zo overduidelijk dat parallellen zichzelf suggereren.”

Uiteraard zijn mensen geen katten en is het oorspronkelijke dieet van mensen geen rauw vlees. En is ons dieet niet zo beperkt als voor deze katten. De boodschap is dus ook niet dat je nu ineens naar de winkel moet rennen en alleen nog rauw vlees moet gaan eten.

Wat je hier wél uit kan halen is bewustzijn over het effect van bewerkte voeding op je gezondheid.

Als je je bedenkt dat de hoeveelheid bewerkte voeding in de afgelopen decennia enorm is toegenomen en inmiddels is omgevormd tot zo ongeveer het hoofdbestanddeel van wat het merendeel van de mensen eet, dan kan je je toch eens achter je oren krabben.

Als we dan een uitstapje maken naar de epigenetica dan zien we dat vanuit de epigenetica dit effect ook wordt ondersteund: epigenetica is het deel van de wetenschap dat onderzoekt hoe leefomstandigheden effect heeft op de expressie van genen. Epigenetica toont aan dat het ontstaan van chronische aandoeningen afhankelijk is van epigenetische aanpassingen in het vroege leven. Vooral de impact van slechte voeding op jonge leeftijd (en ook daarna), maar ook psychologische en sociale omstandigheden, als ook milieuvervuiling en middelenmisbruik, blijven merkbaar in de psychische en fysieke gezondheid op latere leeftijd.

Laat staan dus als je dit breder trekt over meerdere generaties.

Als je dan ziet dat de cijfers van onvruchtbaarheid aan het toenemen zijn (en de verwachting is ook dat dit alsmaar blijft stijgen) en zowat meer mensen een (al dan niet chronische) ziekte hebben dan mensen die dat niet hebben…dan is er in elk geval toch IETS gaande.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws!

Het omgekeerde is ook waar: het merendeel van deze effecten is omkeerbaar. Hierbij geldt: hoe eerder je erbij bent hoe beter.

Een gezonde leefstijl aannemen en het eten van voedzaam en ontstekingsremmende voeding, het vermijden van blootstelling aan toxines in onze verzorgings- en schoonmaakproducten zal in positieve zin terug te zien zijn in je eigen en vooral ook het leven en gezondheid van je kinderen en kleinkinderen.

Niet voor niks rapporteren vrouwen die het endometriosedieet volgen dat hoe strikter ze het volgen hoe minder klachten ze hebben. Het endometriosedieet strikt volgen betekent een dieet (nagenoeg) vrij van bewerkte voeding en juist veel voedzame voeding waardoor vermindering van klachten gerealiseerd worden, doordat ontstekingen verminderen en hormonen meer in balans komen.

De staat van je gezondheid begint misschien niet bij jezelf maar het verbeteren ervan wel.

-----------

Er is ook videomateriaal van het onderzoek van Dr. Pottenger. Let op: dit bevat beeldmateriaal van katten in slechte gezondheid. Niet geschikt voor kinderen!